Вторият ден на Великден бе отпразнуван от роми с пазар на булки на гара Филипово в квартал Кършиака. Това ни сигнализира читател, който засне „празника”. С автобуси на градския транспорт и с влакове, спиращи на гарата, десетки моми се запътиха, очаквайки да им излезе късмета. Възмутеният гражданин се оплака от шума и миризмата, която се носеше в квартала.

„Има скара, продават бира и безалкохолно, дори има и захарен памук за по-малките. От уредба с тонколони се носи типично циганска музика. Ергените се въртят около момичетата. За жалост не можах да заснема, как купиха една доста атрактивна ромка и е качиха в кола, която потегли. Нали е християнски празник, какви са тия цигании днес не знам”, коментира читателят на TrafficNews.bg


Както се вижда от снимките, младите момичета са се издокарали с къси и атрактивни рокли, за да грабнат окото на ергените. Кандидат – булките са много цветни, гледат страстно и танцуват ориенталски танци, за да омаят от пръв поглед бъдещия си мъж. 

„Това е често явление в квартала. Почти всеки първи понеделник от месеца се организират подобни мероприятия. Аз питам, кой им позволява и дали въобще е позволено”, допълва още мъжът, който ни сигнализира.

Младите булки обикновено са на възраст между 12 и 15 години задължително накипрени с китка зад ухото, а най – трудно на пазара могат да бъдат пласирани жените към и над 25 години, защото ромите ги считат за стари моми.

Всеки, който иска да се сдобие с млада и кръшна ромка обаче трябва да се подготви, за да може да заплати поне 5 хиляди лева, като най – скъпо вървят най – младите девствени кандидат – невести, които достигат до 50 хиляди лева.

Припомняме ви, че когато цяла България скърби за 15- те загинали българи, тумба роми са опънали шатрите, пуснали са скарите и са надули  музиката.

TrafficNews.bg