Агенти под прикритие на данъчните служби в Гърция тръгват на хайки срещу българите, които отдават под наем своите жилища на Халкиди, без да плащат данъци. В акцията ще участва и Икономическа полиция, за да оказва съдействие при необходимост.

Въпросът периодично се повдига в съседските медии, като акцентът е как чужденците ощетяват хазната.

„Българи и сърби отново отдават апартаменти под наем на Халкидики, без да плащат данъци“, информира днес в обширен материал вестник „Етнос“, съобщи БНР.

Схемата е позната от години, но вече обхваща всички райони на Халкидики, заяви пред медията Димитрис Хадалис – председател на собствениците на стаи под наем и малки хотели.

 Гърците настояват за масови проверки на чужденците. Сърби и българи закупиха съвсем законно малки апартаменти на Халкидики, които отдават на туристи за 30 евро на вечер на стая, като при гърците – собственици цената е много по-висока, защото плащат данъци, твърдят местните медии.
 
Повечето ни сънародници се обзаведоха с жилища край морето още в началото на кризата в Гърция, когато цените на имотите рязко паднаха.  Те си намират клиентите в България и ги обявяват за свои роднини, дошли на гости.  Плащането е на ръка и няма следа за извършено данъчно нарушение, а и не може да се провери. Няма закон, който да използват властите, за да установят дали хората в къщата са роднини, или клиенти.

Появиха се луксозни вили, които работят по същия начин, тъй като по-богати наши сънародници желаят да почиват в лукс. За тях услугата включва и обслужващ персонал от български помощници. Най-често това са къщи на първия ръкав на Халкидики, например в Певкохори и Касандра.