Далеч по-малко висене на опашките, кътове за отдих и развлечения, както и медицински грижи при нужда. Това обещаха от Общинската избирателна комисия в София като мерки за избягване на обичайния кошмар при предаването на протоколите от изборните секции в зала „Арена Армеец”.    

За да се избегнат ситуациите от 2015 г., когато имаше припаднали от висене, а някои членове на секционни избирателни комисии изкараха повече от едно денонощие в залата, тази година членовете на ОИК, които ще приемат протоколите са 41, което е двойно повече, обясни Полина Витанова, председател на ОИК. Този път влизането в залата ще става през три входа. „При това превозните средства ще бъдат спирани точно пред входовете, за да не налага членовете да носят чувалите”, добави Витанова.

От ОИК – София са се погрижили да има обособени кътове с екрани, на които ще се прожектират български филми. Ще има кът за пушене, както и възможност за развлекателни игри като табла, шах и „Не се сърди овече”. Ще бъдат оборудвани и пет медицински пункта, за да оказват първа помощ при нужда.

Осигурени са кафе, чай и храна. На всеки три часа ще се дава информация за медиите.

Тя призна, че изборната нощ ще бъде голямо изпитание за оглавяната от нея комисия.  "Ние трябва да приемем над 4800 протокола от секционните избирателни комисии, това са около 120 протокола за всеки член на ОИК. Протоколите са дълги и сложни", коментира Витанова. Тя призова за спокойствие и търпение. 140 технически сътрудници ще подпомагат настаняването на членовете на секционните комисии.

Витанова бе категорична, че бързината на процеса зависи от това дали ще са вярно попълнени протоколите и апелира членовете на СИК да използват електронното приложение за попълване на протокола, достъпно на сайта ОИК.

ОИК е регистрирала 34 кандидатски листи за общински съветници, от които трима независими кандидати и 1014 кандидата на останалите кандидатски листи. 20 са кандидатите за кмет на Столична община, за кметовете на райони са 343 като всеки район има до 18 кандидата за кмет на район. Кметовете на кметства са 93, обяви Витанова.

Секретарят на ОИК Жана Иванова каза, че обученията на членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) са преминали при по-голяма посещаемост, между 70 и 80% и при голям интерес. Тя отбеляза разработеното от комисията електронното приложение, което ще помогне на членовете на СИК да ги проверят резултатите след отчитането им.

СНИМКИ:БГНЕС