Националните карантини могат да се избегнат, ако хората спазват противоепидемичните мерки и контролът на властите се засили. Това съобщиха от Световната здравна организация днес и посочиха, че 46% от положителните за COVID-19 тестове миналата седмица са регистрирани в Европа, превръщайки Стария континент в епицентър на заразата.

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус уточни на виртуален брифинг, че все още е възможно да се овладее пандемията. „Не трябва да се предаваме", допълни той, цитиран от БГНЕС.

„Когато лидерите действат бързо, вирусът може да бъде потиснат“, настоя той. Неговият коментар идва ден, след като началникът на кабинета на американския президент Доналд Тръмп – Марк Медоус заяви пред Cи Ен Ен, че фокусът на администрацията е преминал към смекчаване на последиците, а не премахване на вируса.

„Няма да контролираме пандемията. Ще контролираме факта, че получаваме ваксини, терапевтици и други смекчаващи мерки", каза Медоус, сравнявайки посмъртоносния COVID-19 със сезонния грип. Гебрейесус подчерта, че отказът от контрол на вирусите е „опасен“.