Няколко семейства могат да останат без домове заради свлачище, което не се укрепва от 3 години. Срутището се намира на главен път във великотърновското село Калайджии. Отпуснати средства за укрепване има, обаче фирмата, спечелила поръчката, вече седми месец не върши нищо, а е трябвало да приключила за …60 календарни дни. 

Ремзие Чаушева живее точно над свлачищете, от месеци наблюдава, как процесът приближава дома й, а никой нищо не върши.

„Близо е до къщата. Има – няма 50 метра и все подкопава”, обясни Ремзие Чаушева пред Нова телевизия.

Свлачището е започнало да поглъща и основната пътна артерия на селото.

Проектът за укрепването на свлачището е изготвен преди три години. Фирмата, спечелила обществената поръчка за близо 300 000 лева, е от Добрич. Трябвало е да започне работа още през месец август миналата година. Неясно защо е разкрила строителната площадка чак в края на месец октомври. Подпорната стена е трябвало да стане готова за два месеца.

„Нещата изостават. Трябва да се действа бързо. Съмнявахме се още първия път като замразиха обекта. Проблемът е в прекъсването на строителните работи. Общо три пъти е спиран. В резултат, на което се получават допълнителни свличания. Най-голямата опасност е прекъсването на улицата”, обясни Богомил Делчев, проектант на обекта.

За нехайството на строителите разказват и жителите, и кметът на селото.

„Техниката, която е доставена, е един счупен багер. Една машина работи по два-три часа. Не беше обслужена и се забавиха 20-30 дни”, обясни Бисер Кинов, кметски наместник на с. Калайджии.

„Друга бригада е правила това. Ние сега чистим кал и вода – 70-80 см. Чистим с маркуча. До 2-3 седмици стигаме там и ще приключим”, обясни бригадирът Димитър Желязков.

Свързахме се с фирмата-изпълнител. В писмена позиция от там припомниха вече описаната фактология и упрекнаха метеорологичните условия за забавянето. А от община Златарица, в чието землище се намира свлачището и село Калайджии, заявиха че не са изплащали средства предварително и със сигурност ще има глоби.

„Всички действия при приемане, тогава ще има възможност за удържане на неустойка по неспазване на срока”, обясни Денчо Тодоров, зам.-кмет на Златарица.

Това обаче не успокоява жителите, чиито къщи за застрашени.