„Подготовката на военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия, ще бъде направено при необходимост и взимане на политическо решение, с български въоръжени сили. Действията на Министерство на отбраната ще ъдат свързани с българския национален интерес”. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев във връзка с призива на Русия от петък НАТО да изтегли силите си от страната ни.

„Не искам да остават с впечатление българските граждани, че нещо специално се е случило в петък . Че някой специално е посочил с пръст България и е направил специални изявление. Този тип изявления се правят регулярно и не мисля, че трябва да бъде толкова чувствителни, когато някой говори за нас”, подчерта ресорният министър. 

България ще приеме пет изтребителя “Юрофайтър” от Испания и два F-35 от Нидерландия, които да пазят въздушното ни пространство, поясни Янев.

самолетите от Испания и Нидерландия са точно такъв тип самолети, които ще изпълняват задачата за охрана на българското небе, т. нар. съвместна охрана, коментира Янев. Този елемент от колективната сигурност на НАТО е известен като еърполисинг.