Стачка в МБАЛ „Св. Мина” в Пловдив няма да има. Заплатите на целия персонал в общинската болница са изплатени. Това съобщи областният управител Дани Каназирева след среща със синдикатите, РЗИ, Здравната каса и ръководството на лечебното заведение.

Припомняме, че вчера лекари, сестри и санитари изразиха готови на крайни действия, затваряне на булеварди, колективни жалби и оставки, стачки и протести, ако не се увеличат лимитите от Регионалната здравноосигурителна каса.

Лекарите от "Св.Мина" излизат на протест, искат по-високи лимитиОт 16 дни в COVID отделението не са постъпвали пари от Здравната каса

„Разбрахме се, проблемът е решен. Излизаме една идея по-силни от него. Всички седнахме на една маса, преговаряхме и всеки направи максимума проблемът да бъде разрешен. Заплатите на служителите са гарантирани. Допълнителните 1000 лева за всички здравни работници в COVID отделението са гарантирани”, заяви управителят на общинската болница проф. Петър Петров.

И допълни, че болницата ще работи по кринична пътека за вирусни заболявания. Осигурен е и допълнителен медицински персонал. Двама лекари - специалист вътрешни болести и стажант лекар доброволец, и две медицински сестри започват работа в МБАЛ „Св. Мина”. Така щатът в отделението за коронавирус инфектирани вече е 3-ма лекари и половина, 2 сестри и половина и четирима санитари. Те полагат грижи за 21 пациенти, които в момента са хоспитализирани там.