До края на годината да бъде премахнат граничният контрол по суша за България и Румъния. За това призова европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон пред Европейския парламент в Страсбург. В четвъртък ще бъде взето последното най-важно решение - да бъде премахнат и контролът по суша за двете държави. Засега единствено Австрия налага вето на пълното членство на София и Букурещ. 

А Шенген е сред основните постижения на Европейския съюз. Това е мнението на мнозинството от българите и останалите граждани на Съюза, според данните от проучване на "Евробарометър".

Според 76% от българските участници в проучването, Шенген на първо място дава възможност за общуване с хора от други култури. 13% твърдят, че това не е вярно. 

Над 60 на сто от тях смятат, че Шенген подобрява сигурността, а на противоположното мнение са 22%, които отричат. 50 на сто от българите считат, че в следващите години трябва да се вложат повече усилия за охраната на външните граници на Европейския съюз. 

Същевременно, над половината от българите казват, че никога не са пътували в Шенген като туристи или на почивка – на това мнение са 54% от анкетираните.