Полицията в Бургас ще следи с дронове за задръствания и нарушители по магистрала “Тракия”. Дроновете ще бъдат използвани и за секретни операции, разследване на престъпления и издирване на хора.

С обхват от шест километра и 360-градусова термокамера, иновативните дронове ще помогат при различни специализирани операции на полицията в Бургас. Съораженията са предоставени от Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания.

Минали сме специална подготовка за работата с този дрон, за нашата служба и изцяло за МВР. Тази машина е в голяма полза за структурите на МВР”, каза Красимир Коларов от сектор специализирани полицейски сили към ОДМВР-Бургас. 

Полицията в Бургас вече разполага с два дрона със специфично оборудване. Новата техника ще се използва за различни цели.

Като пример мога да дам, че ние ги ползваме вече и предходния и сега и новия дрон за установяване на лица и групи по отношение на миграционния натиск, за установяване на места и лица произвеждащи наркотични вещества и продукти от марихуана, за установяване на издирвани лица, при специализирани полицейски операции”, заяви директорът на ОДМВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Дроновете ще се използват като основно средство, за да се намали мигрантската вълна. 

“Следим точно трафика на хората, които основно се движат пеша, преминавайки държавната граница, придвижват се пеша до конкретни места, където трябва да продължи тяхното движение. Дронът ще ни дава възможността незабележимо за тях да водим наблюдение над тяхното движение, оттам нататък да предприемем действия за евентуалното им задържане. Разполага с термовизионна камера, която дава тази възможност вечер също да се води наблюдение”, каза началникът на отдел "Охранителна полиция и КАТ" комисар Марин Димитров пред БТВ.

Особено през летните месеци дроновете ще следят постоянно за задръствания и нарушители по АМ “Тракия”. 

“Води се едно постоянно наблюдение, преценя се каква е причината за задръстване или ако има тежки ПТП-та по отношение на това, ако трябва движението да бъде пренасочено в други обходни пътища”, смята той.

Благодарение на техниката ще се придобива информация, на база на която ще се избират най-добрите полицейски подходи и методи за действия.