Насилие над куче край Кърджали. Ивелина Недкова от фондацията "Animal Hope Bulgaria" се грижи за осакатеното животно, открито захвърлено на брега на кърджалийския язовир "Студен кладенец" с отрязани крака и без едно око, съобщава Нова тв.

Недкова нарекла кучето Лъки, като добавила и Иван, за да му носи борбеност. Според Недкова кучето вероятно е осакатено умишлено.

"Оказа се, че има и ерлехиоза - кърлежово заболяване. На антибиотик е в момента. Лечението му продължава, ще претърпи и операции", заяви Недкова.

По думите й в момента Лъки-Иван е добре - храни се, пие вода.

Веднага след като видяла клипа, направен от доброволците от "Грижа за животните - Кърджали", тя е тръгнала за Кърджали да го вземе и да го закара до Университетска клиника, където приели кучето за преглед в извънработно време.

По думите на Недкова, доброволките от Кърджали с радост предали кучето, понеже в града край Арда нямало условия за настаняване и грижи за животни с увреждания.

Според нея зверството вероятно е извършено умишлено от човек. Лекарите казали, че кучето или е премазано от кола, или краката му са отрязани с резачка за дърва. Тя се надява да се намери някой свидетел на злодеянието. Момичетата са подали сигнал, но засега извършителят е неясен.

В клиниката бил извършен щателен преглед на кучето. Жизнените показатели на Лъки-Иван (температура, пулс, дишане) са били в норма, предава rodopi24.blogspot.com.

Недкова съобщи, че кучето се храни с апетит, а през идната седмица, до 5-6 дни, ще се плануват операциите, които са належащи. Едното око на Лъки - Иван липсвало, а другото също не е било много добре.