Служители за „пример”, така бяха описани работещите в Цар-Симеоновата градина от пловдивчанка. Жената сигнализира до медията ни, че мъжете и жените, грижещи се за чистотата и зелените площи, не са с предпазни средства – маски и ръкавици. Действително хората работят навън, но по време на почивката си се врът един в друг на групички, за да си пият кафетата и пушат цигарите.

На една от пейките в градината, до централната детска площадка, близо 10 души са били заснети да отмарят, но на опасно близко разстояние един от друг.

Подобна гледка бе видяна и от други жители на Пловдив в различни краища на града. В Кършияка, цял ден почти, работници са изграждали паркинг до Френската гимназия без маски и ръкавици. В Тракия и Смирненски пък чистачките по улиците са били скупчени на групички докато изпълняват задълженията си, без предпазни средства.

Полагането на маркировка под тепетата също се извършва без маски. Дори и навън, но непосредствено един до друг, служители на фирмата са без предпазни мерки. Свързахме се с временно изпълняващия директор на ОП”Чистота”, който заяви, че всеки един работник е бил инструктиран за работата по време на кризисни мерки.

„Разчитаме на тяхната дисциплина и отговорност. Осигурени са им предпазни средства – ръкавици и дезинфектанти, а от днес в предприятието започна доставката на поръчаните маски, които ще се раздават още в четвъртък. Редовно се извършва сметосъбирането и сметоизвозването, машинното метене и миене на улиците, ръчното метене на обществени пространства, дезинфекцията на контейнери, кошчета за отпадъци, заслоните на автобусните спирки и другите публични зони в Пловдив”, заяви изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие Николай Георгиев.

Той допълни, че след нашия сигнал е имало разговори с ръководителите на екипите, отново е бил направен инструктаж за работа и са предприети необходимите мерки.

Николай Георгиев призовава пловдивчани да се отнасят с уважение към хората, които старателно се трудят градът да е по-чист.