Агенция „Медицински одит” започва разследване на здравните центрове по родното Черноморието след публикация на TrafficNews. Проверката е провокирана от случая с пациент, който плати фактура за промивка на ухото на стойност 530 лева.

Припомняме, че частен медицински център издаде фактура на стойност 530 лева на младеж, потърсил помощ от здравно лице след силни болки в ухото.

19-годишното момче е отишло в медицински център в хотел в морския курорт Златни пясъци, където той бил на почивка,  а там му е била извършена процедура „Промивка на ухо”.

Според близка до семейството на момчето, процедурата е продължила около 10 минути. За фрапиращата сумата от 530 лева семейството на пострадалия младеж изискват документ, като такъв им се представя фактура.

В получения документ ясно са описани процедурите извършени от медицинското лице, "преглед на лекар нощен" - 170 лева, "изписване на рецепта" - 40 лева, "промивка на ухо" 2 по 75 лева - 150 лева, "отстраняване на незалепени чужди тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана" - 100 лева, "апликация на лекарствено средство в ушния канал" - 20 лева и "консумативи" на стойност 50 лева. Фактурата е издадена от варненския медицински център "Рефлекс".

Въпроса който стои на дневен ред е не дали е законно да се изисква такава сума, а дали е морално от страна на лекарите.

Пред Нова ТВ от медицинския център обаче твърдят друго - прегледът и манипулациите били сложни и продължителни.

„Това не е никак лесна манипулация. Промивката се прави от специалист. Не може всеки да я извърши, защото има риск да се спука тъпанче”, коментира д-р Оксана Мокан.

Версиите се разминават и по темата говорило ли е момчето български език. „Бяха англоговорящи от ЮАР. Единият говореше на развален български”, добави д-р Мокан.

„Момчето е български гражданин. Говори много добре български език, а с него дори е имало и българин”, казва Здравка Иванова. Колкото до цената там спор няма. Равносметката е 530 лева.

„Подписал е документи и на 3 езика пише, че ще трябва да заплатят. Ние не работим със Здравната каса и кабинетът е частен”, допълва д-р Сергей Мокан.

Вижте още в линка: 

След скъпите шезлонги, "дерат" ни и за неотложна медицинска помощ по ЧерномориетоЦената на 10-минутна здравна услуга се равнява на минималната заплата