Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започна извънредна проверка в Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Иван Рилски - Разград" АД по случая с починалото 11-месечно бебе в инфекциозното отделение на болницата, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Родителите на починалия Павел се съмняват за лекарска грешка. По думите на лекарите обаче бебето е лекувано с антибиотици, но е страдало от ротавирус, който се развил много бързо.

"Направихме и вътрешна проверка, има много спекулации, но ще коментираме случая едва след като имаме окончателните резултати", коментира изпълнителният директор на здравното заведение д-р Гечо Жеков.

Окончателните резултати ще излязат след 2 седмици, когато ще са готови и резултатите от аутопсията на починалото бебе. Тя е извършена от доцент от Варна.

Припомняме, че на 15 септември малкият Павел е откаран по спешност в болничното заведение с 39 градуса температура. Приет е в "Педиатрията" с диагноза пневмония. На 21 септември бебето започнало да повръща, имало и диария. Опечалената майка не споменава името на лекарката, която е приела детето. По думите й медицинското лице е изписало Павел без да му бъде направена снимка на белите дробове. Тя препратила семейството към "Спешно отделение". Там те трябвало да вземат направление за "Инфекциозното отделение", където бебето починало 3 дни по-късно. 

"В епикризата от детско отделение пише, че няма придружаващи заболявания. В епикризата от заразното пък пише двустранна пневмония, остра дихателна и сърдечна недостатъчност, мозъчен оток, анемия", обяснява Йоана Николова.

След 4 дни майката получила нова епикриза от "Заразното", където е добавено ново придружаващо заболяване - Синдром на Рей.

"Как и кой реши, че детето ми има някакви заболявания и Синдром на Рей, при положение, че аутопсията все още не е излязла окончателно. И ако ги е имало защо никой доктор не ми каза", пита Николова.

11-месечно бебе почина в болницата в Разград, има ли лекарска грешка?Малкият Павел бил приет с пневмония, изписали го без да му направят снимка на дробовете