Нови 6 случая на заразени деца със салмонела в две детски градини в Пловдив. Засега три деца остават в болница, а други 13 са на антибиотично лечение заради консумация на развалена храна.

Днес са изследвани 59 деца и 12 души персонал в Целодневна детска градина „Каменица”, съобщи за TrafficNews.bg д-р Милена Коларова от отдел „Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Пловдив.

6 от децата са носители салмонела. Новооткритите малчугани се спират от градина и ще се лекуват, докато излязат две отрицателни проби за болестта.

Оказва се, че Агенцията по храните е направила проверка във фирмата доставчик едва пет дни след първия регистриран случай на салмонела, въпреки сигнала подаден от тях от здравната инспекция. Това сочи кореспонденцията между двете институции.

TrafficNews.bg научи още, че Агенцията по храните проверява храната в детските градини според порциите, които се носят в Агенцията лично от фирмите-доставчици, което не е гаранция, че порциите са същите, каквито консумират и малките пловдивчани.

„Според мен заразата категорично е от храната”, заяви още д-р Коларова.

Утре ще бъдат изследвани нови 130 деца, консумирали храна на същата фирма-доставчик.

TrafficNews.bg