Грипна ваканция към този момент няма да има. Това заявиха от Регионалната здравна инспекция – Пловдив, както от Регионалното управление на образованието пред TrafficNews.

“Няма повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Пловдив и областта, няма основания и за грипна ваканция на учениците. Нещо повече - в сравнение с предишните дни заболеваемостта дори леко се е понижила”, заяви д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести”. Тя опроверга информацията, че се очаква обявяването на ваканция от четвъртък за Пловдив.

В същото време от Регионалното управление на образованието, в лицето на Иванка Киркова, заявиха, че към този момент процентът на отсъстващи деца в училищата е между 8 и 10 %. За да бъде обявена епидемична обстановка, процентът трябва да надвиши 20.

„Не знаем каква е причината за отсъствието на децата, но към този момент нямаме предпоставки за обявяване на ваканция. Ние ще се съобразим с предписанията на РЗИ, като такива до момента няма”, заяви директорът на РУО.

Припомняме, че в  четири общини в Пловдивска област вече е обявена грипна ваканция. По предписание от Регионалната здравна инспекция, от днес класните стаи в Карлово, Сопот и Куклен ще останат празни. Извънредните мерки са се наложили, след като вчера бе установено, че над 35 процента от децата са болни и не са на училище. Очаква се учениците да се върнат в класните стаи на 27 януари - понеделник. 

4 са щамовете на грип в страната.  Над 5000 вече са заболелите от грип в страната.

Симптомите са висока температура, мускулни болки и отпадналост. Вирусът засяга най-вече децата. Медицинските маски, които много хора носят, е добре да се сменят на всеки два часа, съветват лекари.