25 са новите случаи на положителни проби за коронавирус в област Смолян. Сред заразените е и шестмесечно бебе, което е с леки симптоми и на домашно лечение.

Заразените са петнадесет жени и девет мъже на възраст от 31 до 82 г. Те са от общините: Смолян – 13; Девин и Златоград – по 4; Чепеларе, Мадан, Баните и Доспат – по 1.

Хоспитализирани са двадесет пациенти – петнадесет в МБАЛ-Смолян, трима в болници в Пловдив, по един в лечебни заведения в Златоград и Кърджали. Четирима и 6-месечното бебе са с леки се лекуват в дома. Продължава епидемиологичното проучване и се предприемат съответните мерки.

Новозаразени са мед. сестра от МБАЛ-Смолян, която няма контакт със свои колеги и начален учител от община Девин. 11 ученици ще бъдат карантинирани като контактни лица.

Жена на 80г. от община Смолян, позитивна на коронавирус, със съпътстващи сърдечно и онкологично заболявания е починала в областната болница. С нея починалите с коронавирус от началото на пандемията в областта стават 63.

В статистиката на база смъртността за последните 14 дни смъртността в Смолянско на 100 хиляди души население е 13.5, или три пъти по-висока от средната за страната, която за същия период е 4.47 на 100 хиляди. Ако в страната умират 2.4% от заразените с коронавирус, то в Смолянска област те са 6%, каза във вторник д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ – Смолян.