Няма загинали хора в България заради тежката метеорологична обстановка". Това каза пред БНР главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той потвърди, че постепенно се успокояват обстановките в Столична община, област София, Пернишка област и в Западна България.

Службите продължават да наблюдават и няколко реки и водоеми в Югоизточна България.

"Проблемът в Радомир остава, високото ниво на водата разруши диги и наводни къщи. Кметът има готовност 20 човека да бъдат евакуирани. Десетки къщи и стотици декари земя са наводнени там". 

По думите му свлачища и срутища създават много работа на Пътното управление.

"Съсредоточили сме усилията си да наблюдаваме критичните места на реките Марица, Тунджа и Арда, както и на някои малки реки в Бургаско, които всяка година създават проблеми", подчерта гл. комисар Николов.

Той посочи, че 17 язовира, стопанисвани от "Напоителни системи" и достигнали 80% от своя обем, се изпускат контролирано, без това да е заплаха на населението:

"НЕК стопанисва най-големите язовири, три от тях се изпускат - "Студена", "Студен кладенец" и "Цанков камък". За язовирите "Кърджали" и "Ивайловград" и "Студен кладенец" са предупредени съседните страни".

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщи за получен сигнал за преливащ язовир в община Средец и към мястото пътува екип на дирекцията. 

Снежина Динева, директор на "Напоителни системи", заяви пред БНР, че всички язовири разполагат с необходимия обем за поемане на високи вълни:

"Общата запълняемост на язовирите в цялата страна е около 35%. Няма преливащи от значимите язовири". Тя подчерта, че язовирните стени са укрепени и няма риск да бъдат компрометирани от обилните дъждове.

По думите на Динева всички отводнителни помпени станции на "Напоителни системи" работят с пълен капацитет, където е необходимо.