Шефът на „Пиргов“ проф. Асен Балтов призова към отговорност и спазване на мерките. Нека се пазим взаимно, тъй като лекарите изнемогват, заяви още той.

„Това е една отговорност, която трябва да имат всички граждани. Нашият апел е да преборим заедно тази пандемия, защото продължаването на неспазване на мерките увеличава разпространението на вируса. Има противоречие сред хората и това води до неглижиране на мерките. Проблемът е, че хората не разбраха, че ние наистина изнемогваме“, заяви Балтов пред БНТ.

Според него 10% т легловия капацитет на болниците у нас трябва да бъде отделен за лечение на коронавирус.

В момента около 100 души са активните случаи на заразен медицински персонал в „Пирогово“. Около 25 от тях са в средно-тежко състояние. В болницата в момента е отделен етаж с 30 легла, където ще бъдат лекувани само заразен медицински персонал.

От 1 януари се очаква да се увеличат с 10% заплатите на целия персонал в „Пирогов“.

„Надявам, се че и другите болници ще вземат такива реения, защото виждаме как се работи с всички сили“, заяви професорът.

Според него трябва още да се тества масово, като бързите антигенни тестове ще направят точно това, ще дадат по-ясна клинична картина.