Четирикратният носител на Световната купа по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели поиска "спешна среща с Бойко Борисов и ресорните министри" за развитието на Банско. Австриецът, който е почетен гражданин на Банско, а една от пистите в ски зоната над града е кръстена него, заяви, че е крайно време курортът да се сдобие с втори лифт.

"И в навечерието на новия сезон много мои приятели от чужбина не спират да ме питат защо все още в Банско няма втора кабина", каза Жирардели при откриването на новия зимен сезон в ски курорта, цитиран от BТА.

През 2014 г. Жирардели беше представен като съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова. Ангелкова заема поста и в момента - в третия кабинет на Бойк Борисов. Австриецът често участва в събития, организирани от концесионера на ски зоната – фирма "Юлен". За нея премиерът Борисов заяви, че е собственост на шефа на Българската федерация по ски Цеко Минев. Минев е и съсобственик в Първа инвестиционна банка и се сочи за притежател и на фирмата, която стопанисва ски съоръженията на Витоша.

Спешна среща

"Мисля, че е дошло време за по решителни действия, защото в противен случай туристите от цял свят, които идват в Банско, ще видят, че не искате да развивате курорта и ще сменят дестинацията. Време е за среща с премиера Бойко Борисов и министрите, които са отговорни за решението на въпроса с втората кабина и за бъдещето на Банско", каза още Жирардели.

От години "Юлен", подкрепяни от местната власти и периодично от представители на изпълнителната власт, настояват за промени в плана за управление на Националния парк "Пирин", в който се намира ски зоната над Банско. Причината е, че според компанията прекалените забрани за ново строителство в парка спират инвестициите в ски инфраструктура.

В същото време единствената кабинкова линия, която качва туристите в планината, вече била недостатъчна. Така на първата станция се образуват опашки и хората чакат с часове, за да стигнат до пистите. За втора година това няма да може да става с кола, след като общината забрани достъпа до планината с автомобили.

През годините жители на Банско, организирани от местната власт, на няколко пъти протестираха с искане за втора кабинка. В протестите им са участвали и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и настоящият министър на правосъдието и бивш председател на Народното събрание Цецка Цачева.

Последно вече бившият вицепремиер Валери Симеонов водеше контрапротест срещу демонстрации на природозащитници срещу решението на правителството да отвори път за ново ски строителство в Пирин. Преди година правителството измени действащия план за управление на парк "Пирин" и отвори врата за мащабно ски строителство там.

Решението обаче беше обжалвано от неправителствени организации и окончателно решение по делото няма. Междувременно още в началото на годината от "Юлен" представиха идейния си проект за втори кабинков лифт. През тази седмица Министерството на околната среда и водите започна преговори с "Юлен" за промяна на концесионния договор, подписан през 2001 г. заради неясноти в него. За тях също се говори от години, а при правителството на Пламен Орешарски бяха подготвени изменения, които биха увеличи територията, ползвана от частната фирма.

По-високи цени

Въпреки проблемите с недостатъчната инфраструктура през този сезон "Юлен" вдигна цените на лифт картите с 12%. Таи година дневната карта за ски съоръженията струва 65 лева, а за целия сезон – 1500 лева. Обяснението за поскъпването е по-високата цена на тока. Така Банско загуби първата си позиция в класацията за най-евтина ски дестинация в Европа, която се прави всяка година от Post Office Travel Money и Crystal Ski Holidays.

Тази година найевтината семейна ски почивка предлага италианският алпийски курорт Барнодекия. Една седмица там за двама възрастни и две деца излиза 1477 паунда. Цената в Банско е подобна – 1487 паунда, но се е увеличила с 18%. В сметката се включват само ски картите, наемът на ски и сноуборд, ски учител, както и хапване на пистите. Най-скъпо излиза ски почивката в швейцарския курорт Заас-Фее, където четиричленно семейство ще трябва да плати 2925 паунда за седмица само за ползването ски съоръжения и услуги.