Създава се работна група в спешен порядък за ситуацията със задълженията на "Топлофикация - София". Това заяви на брифинг пред медиите зам-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

В брифинга участваха изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов и Валентин Николов, председател на УС на БЕХ.

Дамянов замества министър Живков, който в момента не е в България.

Работната група ще даде оценка на възможните варианти за дългосрочно решаване на проблема и евентуалното придобиване на собственост в Топлофикация като възможен вариант, каза председателят на БЕХ.

Валентин Николов допълни още, че до края на годината ще има много натрупване на дълг от "Топлофикация-София" към "Булгаргаз".

Зам.-министър Дамянов заяви, че проблемът с "Топлофикация" е с години и има граници, които не трябва да бъдат прекрачвани.

Николай Павлов изказа възмущение от грубия език на днешния брифинг на СОС. Заяви, че обвиненията на брифинга са несправедливи и обидни, а изнесената информация не отговаря на истината. Отрече договорът с "Топлофикация" да е феодален, каквито обвинения бяха отправени днес. Каза още, че "Булгаргаз" не нагнетява напрежение, а се опитва да намери решение, за да не се спират доставките на всички клиенти.

Апелира за трайно и устойчиво решение, както към "Булгаргаз", така и към "Топлофикация".

Днес изтича последният срок, в който "Топлофикация-София" трябва да издължи просрочените 131 млн.лв. на "Булгаргаз". От държавното дружество заявиха, че ако дългът не бъде погасен, има опасност за гарантиране на газовите доставки за цялата страна.

От Българския енергиен холдинг заявиха пред БНТ, че са готови за пореден път да изкупят дълга на столичната Топлофикация. Благодарение на готовността им ще се размине на този етап опасността столичани да останат без парно.

Валентин Николов, председател на УС на БЕХ изрази опасения, че ако не бъде разрешен генерално проблемът с хроничното задължаване на столичната Топлофикация, само след няколко месеца ще се озовем в същата ситуация. Той адресира проблема към Столичния общински съвет.