Имунитета в повечето области в Европа е около 15%, което означава, че сме далеч от изграждане на колективен имунитет. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на извънредния брифинг на националния оперативен щаб.

„Последните две седмици заболеваемостта е  120 на 100 000 души и продължава да се покачва, само за последните три дни заразените са вече 220 на 100 000  души. Новите случаи са нарастнали със 102%  спрямо миналата седмица. Наблюдава се ежедневен положителен прираст“, коментира д-р Бойко Пенков.

В момента по брой заразени сме на 21 място в ЕС и на 2 място на Балканите, по отношение на смъртност сме на 10 място в ЕС и на 4 място на Балканите.

Само за седмица 50% е нараснала смъртността у нас. Като тя е най-висока в групата на хората между 70-79, след това на хората между 60-69 и на групата между 80-89-годишните.

Зам.-министърът отбеляза, че има положителна тенденция и при нарастване на броя на PSR тестовете.

Има тревожен ръст и при броя на хоспитализираните пациенти. Само в рамките на седмица пациентите са нараснали с една трета. Увеличава се и броят на хората в интензивното лечени, като те са 7% от всички хоспитализирани.