Липса на достатъчно кадреи води до проблеми с разнасянето на предписания за карантина на контактните лица. Именно поради тази причина трябва да се въведе система, която да улесни служителите. Това заяви д-р Илонка Маева, която ръководи временно Столичната регионална здравна инспекция, след оставката на д-р Данчо Пенчев.

„Информацията за заразените достига до нас чрез Националната информационна система. Тогава извършваме епидемиологично проучване и определяме контактните лица и ги карантинираме. При ситуация с хиляди с положителни резултати и много контактни лица, не сме в състояние своевременно да подадем тази информация”, заяви Маева по време на брифинга на националния щаб.

Информацията за болни и контактни достига и до личните лекари. След като предписанията бъдат подписани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени по адреси. Те обаче са хиляди.

„16 екипа се занимават с това, но се получава изоставане”, обясни д-р Маева по време на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Проведен е разговор с Информационни системи и ще бъде направено предложение в министерството за промени, за да стига информацията за карантината до контактния.

„Предлагаме да се подаде кратък есемес на лицето, което се карантинира. Очакваме отговор от министерството”, обясни д-р Маева.