Изпълнителният директор на приходната администрация Румен Спецов обави, че НАП е констатирала множество нарушения на данъчното законодателство при фирмата, обслужваща ГКПП "Капитан Андреево". През изминалата нощ е извършена координирана акция на данъчните едновременно на няколко гранични пункта в страната, стана ясно по-рано днес. Акцията не е била по сигнал, а е част от регулярните акции, които са с обществена значимост. 

Акция на НАП: Откриха множество нарушения на граничните пунктовеРумен Спецов ще обяви резултатите по-късно

Откриха се сериозни несъответствия. Оказа се, че при преминаването на лекотоварни и тежкотоварни автомобили се издават касови бележки от касови апарати, които не са свързани със системата на НАП. Сумата, която се маркира, не стига до отчетите. Поне половината касови апарати на „Капитан Андреево“ са били в нарушение, а при фирмата, която стопанисва пунктовете на "Малко Търново" и "Лесово", се отчита същото нарушение“, заяви Спецов.

Става дума за десетки милиони, които не са отчетени. Към този момент фирмата изразява единствено съжаление за грешката и заявява, че ще даде пълно съдействие при проверката, поясни директорът на НАП. Санкциите могат да бъдат в две насоки - за неспазване на разпоредбите за касовите апарати, които са от 10 000лв. нагоре. Втората е за неотчитане на обороти. Има възможност другите министерства също да наложат санкции, поясни Румен Спецов.   

Оттук насетне искаме да изясним фактическата обстановка, за да няма спекулации. Ще видим дали и как са отразени тези суми с НАП. Ще вземем становището и на фирмата, за да сме абсолютно коректни“, обясни Румен Спецов.

„Говорим за десетки милиони в касова наличност. Трябва да разберем защо и къде се държат тези пари. Но това е обект на дълга и задълбочена проверка. Фирмата каза, че ще донесе тези десетки милиони в НАП. Не запечатваме обекта, фирмата ще постави нова компютърна система и ще продължи да работи. Невъзможно е да спрем работата ѝ, потокът от коли продължава“, поясни още шефът на НАП.