България разкрива специална база за лечение на COVID пациенти. Там ще се настаняват тежките случаи с нужда от интензивни грижи, поясниха здравните власти. Базата ще е в София, а в нея ще дават дежурства лекари от столичните болници, предаде Нова.

Най-вероятно новата база ще бъде разположена в Белодробната болница и ще разполага с до 70 реанимационни места. В нея ще бъдат приемани и пациенти от съседни области. Към момента средната заболеваемост в страната е 818 на 100 хиляди души. В някои области обаче вече надхвърля хиляда на 100 хиляди, както е в София. 

Разрастването на пандемията налага изграждане на специална база за тежките случаи на коронавирус, заяви д-р Златанов. Тя обаче няма да изглежда като тази, която готвиха предишните здравни власти в Арена Армеец. 

Докато базата стане готова, големите столични болници ще трябва да разкриват още интензивни легла. Вчера беше обявено, че София има спешна нужда от още 50 реанимационни места.

„Има създадена организация, ако се наложи, ще бъдат преструктурирани болнични стаи в такива за интензивно лечение, така че имаме готовност”, обясни Петър Грибнев.

Критичният недостиг на интензивни легла в четвъртата вълна на пандемията е заради особеностите на делта варианта, казват медици.