Разкри се лицето на мраморната антична статуя от Хераклея Синтика. То се вижда от снимки, публикувани във фейсбук, уловили момента преди статуята на бог Хермес да бъде опакована и пренесена в Историческия музей в Петрич.

„Лицето е изключително интересно и навежда към идеята за портретни черти на владетел, изобразен като бог, бе първият коментар на проф. Вагалински. Предполага се и че статуята е по-ранна“, пише в публикацията във фейсбук.

Припомняме, че находката беше открита на 4 юли от археолози по време на рутинна проверка на състоянието на канала Cloaca Maxima – „Големият канал“ на античния град.

Предполага се, че статуята е от II век след Христа.

„Показаха се първо стъпалата, очевидно мраморна скулптура, хубаво, но сме намирали такива – по едно стъпало или пръст. Реших, че е парче от нещо. Случва се. Но в един момент, работейки по обекта, се оказа, че е цяла статуя“, обясни тогава проф. Людмил Вагалински, ръководител на разкопките.

Това е първата изцяло мраморна статуя открита в България. В света има само няколко подобни. А новината за откритието доведе много местни хора в Хераклея Синтика, предаде БТВ. 

Изключителна находка в древния град Хераклея Синтика край ПетричДвуметрова мраморна статуя на Хермес е открита в канала на полиса

Гръцките медии за откритието в Хераклея Синтика: Голям успех на българската археологияПреди два дни откриха мраморна скулптура, чиято височина е над човешки ръст