На прага на финала на „Фермата: Съединение“, който ще се излъчи в неделя на живо по bTV, шоуто постигна една от целите си на сезона – да върне в България емигрантите, които участваха в това издание. Сред тях са и двамата участници, живеещи в чужбина, които ще се борят за голямата награда от 100 000 лева – Роси и Роман. Те споделиха намеренията си, да се завърнат в родината, рано или късно. 26-годишният Роман Банев претърпя истинска метаморфоза в шоуто. Освен че от разхайтен плейбой, той се разкри като влюбен мъж, чиято половинка е най-големият му стимул за промяна, младият емигрант призна, че „Фермата“ сериозно е повлияла на мирогледа му и отношението му към България.

Всички обичаи, в които се включи, както и завръщането му към традициите на предците ни, са го трогнали дълбоко. Затова и Роман възнамерява да се завърне и да опита да започне живота си наново у нас, дори смята да закупи народна носия, която да закачи в гардероба си. След участието си в най-позитивното риалити у нас, емигрантката Росица Йончева, която беше категорична противничка на идеята да направи крачка назад към България, вече не е така убедена във вижданията си отпреди три месеца.

Малко преди финала, тя обяви, че, ако намери добро училище за децата си, ще си стегне куфарите за вкъщи. Емигрантът във Франция Симеон Томов също не се завърна в чужбина след края на участието си във „Фермата“. Той призна, че е записал курс за ски учител и скоро феновете му ще могат да го видят, а защо не и да взимат уроци по ски при него в Банско. Българомохамеданинът Нури, който отпадна на косъм от финала, също има намерение един ден да се прибере в родната Сърница.

Това обаче ще стане, след като осигури финансово обучението на дъщеря си, която тази година е приета в първи курс като студент по дентална медицина. Към покрайнините на Пловдив пък се е насочила емигрантката Нина. Именно желанието й да се махне от Лондон и да заживее в селска къща до родния си град провокирало да се запише за участие във „Фермата“. Въпреки че не постигна целта си да спечели голямата награда и така да осигури финансова стабилност на семейството си, двамата със съпруга й категорично заявиха, че съвсем скоро ще се приберат в България. Близначките Ива и Йоана също претъпяха обрат във вижданията си за бъдещето. След като бяха елиминирани от състезанието, те обявиха в първото си тв интервю, че са взели твърдото решение да оставят живота си в Мюнхен и да се преместят отново тук. Освен това щастието им се усмихна и в личния живот. Ива се сгоди за приятеля си, а сестра й се сдоби с чисто ново гадже, при това известно - гръцкият певец Кириакос Георгиу.