В писмо до президента, служебния премиер и министрите на енергетиката и на финансите работодателски организации и синдикатите посочват, че все още не виждат резултат от последните разговори с представителите на държавата по темата с компенсациите заради високите цени на тока.

Затова те настояват за спешни действия и да се премине към осъществяване на вече оформените финансови мерки и отправят молба за организиране на среща след 22 октомври, съобщава БТА.

На срещата се предлага да се обсъдят предложените мерки за финансова компенсация на небитовите потребители, а именно възстановяване на 75 на сто от надвзетото (надвишението на платената цена над прогнозната цена на КЕВР, която е и референтната цена за бита). Според разчети на работодатели и на синдикатите за август това са 74 лева, за септември - 94 лева, а за октомври - около 180 лева за мегаватчас.

Следва възстановяването на надвзетото да се извършва до нормализирането на цените, посочват работодатели и синдикатите. Предлага се да се обсъди и планът за недопускане на ценова ескалация през зимата 2021/2022.

Писмото е подписано от ръководствата на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Съюза за стопанска инициатива, КНСБ и КТ "Подкрепа".