Трима пострадали полицаи и 18 задържани – това е равносметката от снощните протести в София. Тримата униформени са ранени заради хвърлени бутилки по тях, като и тримата са уцелени в различна зона и са с травми съответно на глава, ръка и коляно. 

По отношение на част от задържаните са образувани бързи производства, като цяла нощ полицията е работила съвместно с дежурни прокурори. Двама от арестуваните са криминално проявени, образувани са две дела, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Прегледани в болница са и двама граждани. 

„Нека бъдем толерантни, да не нападаме полицаите. Всички полицаи, които бяха снощи, бяха инструктирани да не упражняват физически сила. Повечето от тях имат служба над 15 години и са били на постовете си пред много правителства, които са били на власт. Не пазим нито една политически сила, ние пазим българските институции и народ. За нас няма значение коя сила доминира, кой е министър председател", призова ст. комисар Ивайло Иванов. 

Той на няколко пъти подчерта, че полицаите са били инструктирани да запазят мира на цената на минимум физическо съприкосновение. 

"Моите разпореждания към служителите са едни – прости и ясни указания, да не допуснем сблъсък между двата протеста и между протестиращи и служители на реда. Това са единствените указания към тях. Знаем какво се цели - да изкарат хората на улицата, но ви предупреждавам - българската полиция не е враг на никой. Те не искат да пребиват никой, те не искат да задържат никой. Снощи да видяхте тежко въоръжени полицаи? Тя бяха заливани със спирт, бяха замеряни с бутилки. Това не е нормално. Искаме да запазим гражданския мир, да няма стълкновения. Ако двете групи се съберат, следват кървища, побоища", посочи още Иванов. 

Според Ивайло Иванов сблъсъците са предизвикани от платени провокатори, част от които част от футболни агитки. Минималният хонорар на платените протестиращи бил 40 лева. Оперативните данни на МВР сочели, че финансирането им идвало от чужбина от "издирвани лица". "Имат си тактика, едни хора с телефони им дават указания", посочи още главният секретар на МВР.

Иванов подчерта не веднъж, че протестът снощи е бил организиран с ясни провокационни цели.

"Не се боя да кажа, всичко беше предварително подготвено. Имаше информация при нас, че ще има хора от спортните среди и какво следва", посочи Иванов.