Около 30 жители на община Куклен се събраха днес пред сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив. Хората протестират срещу плановете на територията на общината да бъде изграден инсинератор, който да бъде използван за изгарянето на човешки тленни останки. В сградата на РИОСВ всеки момент ще започне заседание на експертен съвет, който ще заседава по темата за изграждането на крематориума.

Жителите на община Куклен са готови да блокират Асеновградско шосе в случай, че не бъдат спрени плановете за изграждане на инсинератор. До момента общо 2000 души са се подписали в подписка срещу съоръжението. От тях са признати подписите на 1000, които са дали своето ЕГН. Общинският съвет и политическите партии в Куклен също са се обявили против инсинератора.

Протестиращите получават подкрепа и от кмета на Община Куклен Мария Белчева.

Протестиращите решиха да влязат в сградата на РИОСВ, но служители ги помолиха да излязат.

Припомняме, че до поредния протест се стигна, след като Инициативният комитет взе решение, с което възразява срещу реализацията на инвестиционното предложение за „Преустройство на склад за строителни материали в инсинератор за човешки тленни останки” в местността „Орта Хан” в землището на  Куклен.