Коренна промяна в образуването на бала за прием в гимназиите след VII клас предвижда нова наредба на МОН. Приемът от догодина ще става вече не с оценки, а с точки, обясни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Така максималният бал за влизане в гимназията вече няма да е 36, а 500 точки.

Промяната е заради изискването всички деца задължително за продължат в средно училище, дори да не са се явили на изпит поради болест например, защото от догодина вече в VII клас завършваш основно образование, обясни Стаматов. По новия закон основното образование ще се завършва след VII клас и кандидатстване след VIII клас вече няма да има.

Тази година седмокласниците са 58 140, или с над 800 повече от миналата. По български максимумът е 100 точки, удвоено по 2, по математика също. Взимат се и два предмета от удостоверението за завършен VII клас, като шестиците се приравняват на 50 точки и така максимумът става общо 500 точки. Петиците, четворките и тройките също ще се приравняват към съответните им точки.

Учениците, които получат двойка на един от двата теста, ще участват в балообразуването само с оценките от училище и ще имат максимум 100 точки бал. Те също задължително ще подават документи за участие в класирането, но с този по-нисък бал ще влязат в не толкова предпочитано училище, най-вероятно професионална гимназия.

Същото ще се случи и с ученици, които са болни по време на изпитите или по някаква причина не се явят. Самите балообразуващи оценки се определят от приемащата гимназия и може да не са само български и математика. Тестовете по български език и математика остават същите.

Тази година изпитът по български ще е на 19 май, а по математика на 22 май. Подаването на документи за класиране в гимназиите ще е от 16 до 22 юни.Това вече ще става и електронно. 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg