Естественият имунитет е много по-силен от ваксиналния, като прекаралите заболяването имат изключително траен имунитет срещу вируса. Категорично заяви проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН.

Именно затова той няма да се ваксинира, защото вече е прекарал заболяването. По думите му антителата не са белег за имунитет, а са фактор, че в момента или скоро е имала протичаща инфекция.

Той уточни, че в никакъв случай не призовава хората да не се имунизират, но хората трябва да имат информиран избор.

„Най-големият проблем на ваксините на този етап не са страничните реакции, а дали са ефективни и дали работят“, смята проф. Андрей Чобанов пред БТВ.

По отношение на българската ваксина той обясни, че са нужни средства за разширено предклинично проучване, което ще даде възможност и за клинично. За другите ваксини на пазара държавите са инвестирали колосални суми във фирмите производители, които са препокрили предклиничните проучвания, уточни проф. Чобанов.

Чобанов заяви, че разхлабването на мерките ще доведе до това, че около изборите ще има висок процент на заразени с коронавирус.

Според него „зелените коридори“ за ваксинация са другото име на хаоса.

„За пореден път се видя, че корпоративните интереси са доста по-силни от политическите. Фирмата „Х“ казва, че няма да достави ваксината и толкова“, каза той.