Бившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов се върна на работа в болницата като ортопед и травматолог, след като спечели делото и на втора инстанция за това, че беше дисциплинарно уволнен, предава БНР.

Той ще работи на граждански договор за един месец, докато изтече срокът за обжалване, а след това се очаква да бъде възстановен като лекар - ординатор в болницата.

Балтов ще води и други съдебни дела заради това, че е бил отстранен като директор на болницата:

"Това беше едно решение, което беше взел проф. Поромански, според мен, не еднолично, а под въздействието на служебния министър Стойчо Кацаров. Но аз все още смятам, че макар и да съм възстановен от съда, това не ми пречи да си потърся правата към хората, които са били виновни за моето дисциплинарно уволнение". 

Проф. Балтов заяви, че очаква, че болницата няма да обжалва решенията на две съдебни инстанции, които отменят дисциплинарното му уволнение преди да стане депутат.

Той беше уволнен дисциплинарно в началото на септември миналата година след 21 години работа в най-голямата спешна болница у нас.

Преди това, през юли, той беше отстранен от длъжността директор на "Пирогов" след обвинения от НЗОК за злоупотреби в болницата в размер на 1 млн. лв.

Тогава имаше редица протести на служителите на болницата в негова защита, а проф. Балтов отрече да са били извършвани нарушения.