"В момента у нас доминира Делта вариантът на коронавируса. Свалихме английския вариант, сега Делта е над всички. Мю все още не е влязъл в страната ни. Според класификацията и характеристиките на Европейското бюро на Световната здравна организация – в Европа все още е спорадичен, т.е. проявява се при пътуващи", това каза пред БГНЕС вирусологът проф. Радка Аргирова.

Тя обясни, че новият вариант попада в класификацията „от интерес” и се следи специално, защото в един момент може да стане причина за безпокойство и поясни, че вече се знае неговата генетична характеристика.

„Той се оказва малко по-силно инфекциозен, което означава, че вирусът още по-добре може да се свързва с клетъчните рецептори, което от своя страна означава, че още по-лесно може да навлиза в клетките. С други думи е по-заразен“, каза вирусологът.

Попитана дали този вариант може да заобикаля ваксините, проф. Аргирова заяви, че това свойство не е присъщо само за Мю варианта.

„Той може частично да заобикаля ваксините, всички варианти частично ги заобикалят. Важното е, действието им продължава. То никога не е 100%. Примерно, вместо да е 90% може да стане 60-70%, което не е никак малко и е достатъчно да ни запази“, подчерта тя.

„Хора, които са ваксинирани и след това са се заразили, много по-бързо оздравяват, много по-леко карат, за летален изход изобщо не става въпрос“, подчерта проф. Аргирова.

Симптомите при Мю варианта са сходни с тези на Делта.

„И при този не се говори за разстройства във вкуса, мириса, възприятията въобще. Инкубационният му период е малко по-къс. Твърди се, че при ваксинираните хора няма опасност. При неваксираните, защото сега говорим за епидемия сред неваксинираните, още не е много ясно каква е тежестта, тъй като той е спорадичен“, обясни експертът и добави, че в доклад се твърди, че има случаи на този вариант в Турция и Гърция.

От думите ѝ стана ясно още, че специалистите следят и останалите варианти „от интерес“ и това е изключително важно.

„Всичките ги следим – такива са още Ламбда, Тета, Йота. Знаем цялата им генетика. Стараем се да бъдем преди вируса. За първи път от няколко месеца може да кажем това. Защото в началото на пандемията не можехме да го кажем. Сега вече ние следим и чакаме как ще се проявят и сме готови“, каза тя.

Вирусологът подчерта, че близо две години след началото на пандемията нямаме нов щам, което е добра новина. „Вирусът е изменчив, но не толкова колкото грипният и ХИВ“, посочи специалистът.

Проф. Радка Аргирова каза още, че чрез ваксината убиваме този вариант, който в момента циркулира.

„Ваксинирането цели да не се разболявате тежко и да няма тежък и фатален изход от инфекцията. Има хора, при които инфекцията първоначално не е тежка, но 2-3 дни по-късно толкова се влошават, че настъпва фатален край. Виждаме го всеки ден“, припомни тя.