Ваксината срещу коронавирус, която се разработва от Оксфордския университет, е безопасна и предизвиква реакция на имунната система. Това сочат предварителните резултати от проведените тестове с нея. 

Както вече стана ясно, ваксината бе тествана върху 1 077 души. Те са развили антитела за 28 дни и са образували Т-клетки за 14 дни, сочат данните от проучването, публикувани в списание "Лансет". Участниците са били на възраст между 18 и 55 години и не са били болни или контактни на пациенти с Ковид-19. 

"Има два начина имунната система да отговори на вируса - антитела и Т-клетки. Ваксината е разработана с цел да предизвика и двете имунни реакции", заяви професор Андрю Полард, който е главен научен ръководител на проекта. Той допълни, че екипът се надавя имунната система да "запомни" вируса, за да може ваксината да е ефективна за по-продължителен период от време. 

От университета уточняват, че са необходими още проучвания, преди да заявят окончателно дали ваксината може да предпази вируса и за колко време.

Не са регистрирани и особено тежки странични ефекти - най-честите симптоми били умора и главоболие, както и болка в областта на мястото, където е поставена инжекцията. Други реакции били свързани с болки в мускулите, треска и висока температура. 

В момента в световен мащаб текат тестове на 23 ваксини, сочат данните на СЗО.