Чували сте много истории за върнати изгубени документи, пари и портфейли. Днес ще прочетете за чичо Пацо, който по една или друга причина се отличава от своите "колеги" по съдба.

Чичо Пацо е от столичния кв. "Банишора" и намира изгубения портфейл на Георги от Пловдив в началото на миналата седмица. Както всеки човек с подобна несгода, пловдивчанинът подава сигнал в полицията и се надява на чудо. Чудото е чичо Пацо, който, намирайки вещта на Георги, пише трогателно писмо до него, което все пак успява да стигне до Пловдив.

Тази вечер в предаването "Господари на ефира", чичо Пацо получи своята бяла лястовица за доброто, което е сторил. От репортажа стана ясно, че той е вървял километри пеша и е чакал 6 дни, за да се появи пловдивчанина на уговореното от него място. 

Доброто обаче не остава невъзнаградено. Мъжът не е искал пари, а работа, за да изкарва прехраната си. Добри хора се организират в социалните мрежи и му я осигуряват. Сега чичо Пацо има една мечта - да се събужда без болежки и да обиколи света. 

Ето и писмото, което той написа: 

"Здравей, Георги,

Аз съм чичо Пацо от Банишора. Снощи на ъгъла на "Солунска" и "Ангел Кънчев", някъде към 20.50 ч. намерих твоята кожена кесийка с документи - 9 на брой.

4 карти + за тока и лична карта, шофьорско свидетелство и талонче. Предлагам ти следното: Аз нямам телефон, а и нямам пари да дойда до Пловдив. За това всеки ден, считано от сряда, ме чакай в София при пилоните на НДК (виждат се отвсякъде) между 17 и 18 часа. Знам как изглеждаш и ще се срещнем.

Георги получава милото писмо в своята пощенска кутия и отива в София, но леко скептичен, разказва самият той пред телевизия "Bulgaria On Air".

Но писмото и историята се оказват истина, когато Георги вижда чичо Пацо на пилоните. Срещат се и си правят дори селфи. Банишорецът е чакал от сряда до понеделник, за да се появи притежателят на портмонето.

"Точно това, което си представях, беше. Интелигентен човек, между 60 и 70 години", разказа Георги.

Любопитен момент от историята е, че чичо Пацо и Георги са родени на една и съща дата.

Във Фейсбук Георги създаде и Фейсбук група "Да помогнем на чичо Пацо". Възрастният мъж от "Банишора" живее с малко пари и в полупорутена къща в софийския квартал.

Георги се е видял с чичо Пацо още един път, за да му даде сим карта и да има връзка с него.

"За съжаление, не успях нищо друго да измъкна - от какво има нужда. Отказва всичко - храна, дрехи, подслон, не иска! Ще продължа да се боря, да може да му помогнем поне за къщата. Ще ви държа в течение и пак ще пиша и ще разкажа малко за него от това, което знам", написа днес във Фейсбук страницата Георги.