Бюджетът се прие, парламентът прояви отговорност. Това коментира в Народното събрание финансовият министър в оставка Асен Василев. Ето какви са решенията на парламента, след като окончателно взе решение да приема на второ четене бюджета, след като преди ден бюджетната комисия не гласува нито едно от предложенията и остави въпроса да бъде решен в пленарна зала.

 

Държавата ще компенсира бизнеса за скъпия ток и след 1 юли. Размерът на помощта ще покрива  100% от за  цена  над 250 лв. на мегаватчас на борсата. 

Пpoeктът нa ГEPБ пpeдлaгaше фoндът зa eнepгийнa cигypнocт дa пoкpивa 80% oт paзликaтa мeждy peaлнaтa cpeднoмeceчнa бopcoвa цeнa нa ceгмeнтa "дeн нaпpeд" зa cъoтвeтния мeceц и бaзoвaтa цeнa в paзмep нa 150 лв./МWh. Предлoжeниeтo нa ДПC бe пoдoбнo, нo бaзoвaтa цeнa бe в paзмep нa 200 лв./МWh. Бизнесът заплаши с протести, а от АИКБ дори се заканиха да разлепят снимките на депутатите, които гласуват против това небитовите потребители да не получат помощ след 1 юли.

Депутатите гласуваха и разходите за облекчаване на поскъпването на горивата, за отстъпката на бензиностанцията трябва да покажем талона на колата. 

От 1 юли водачите ще зареждат срещу талона на колата от бензиностанциите с 25 ст. по-евтино гориво. Това ще струва на държавата 150 млн. лв., които депутатите записаха в актуализирания бюджет.

Намалението, което поема държавата, ще се полага само за обикновен  бензин, дизел, пропан-бутан и метан. Отбивът от пазарните цени ще важи само за горива от нисък клас, за да може да се възползват повече социално слаби граждани.

Въпросните 25 ст. по-малко на литър, ще се отпускат срещу представен регистрационен талон на автомобила. Намалените цени ще важат за първите 50 л гориво т.е помощта ще е в размер на максимум 12,50 лв. Бензиностанциите ще отчитат отстъпката като разход, който държавата ще им възстановява. Предложенията мярката да важи за хора с ниски доходи, например под 1000 лв. не бяха приети, тъй като данъчната тайна не позволява на бензиностанциите да знаят кой какви доходи има.