Подкуп е бил предложен на новия шеф на Българската агенция по безопасност на храните, сподели пред БТВ самият той, както и заместник–министър на земеделието. Подаден е сигнал към разследващите органи.

Случаят е от 19 януари, а сигналът е подаден в Държавната агенция за национална сигурност, казва заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

Малко след като на „Капитан Андреево“ започва проверка на контрола над вноса на храни от Турция, мъж е направил предложение към наскоро назначения шеф на БАБХ – проф. Христо Даскалов.

„Проф. Даскалов беше поканен на разговор. По време на разговора му беше предложен подкуп, за да може да си замълчи, да не прави проверки, да остави нещата както са си. Г-н Даскалов учтиво казва, че ние трябва да си свършим задълженията, а конкретното лице му вади една папка със сума. Проф. Даскалов, разбира се вежливо я отклонява, след което веднага отидохме в конкретната служба за подобен род намеса“, разказва заместник- министърът на земеделието, храните и горите Иван Христанов.

От януари проф. Даскалов е под наблюдение от ДАНС, в случай че получи нова оферта, допълва Христанов. Без да назове името на човека с предложението, за случая потвърждава и самият той.

Директорът на БАБХ описа как изглежда предложилият му подкуп: „Нормален човек, човек, който мен ме познава от 25 години бих казал. Това беше посредник, който един път ми звъня, втори път ми звъня да си поговорим, защото той е персона с много дълъг административен стаж в тази държава“.

А как се контролира вносът на храни през „Капитан Андреево“, коментира началникът на кабинета на премиера през април.

„Потресаващи! Години наред там контролът се дели с частни фирми. Те прибират таксите в по-голямата част за себе си. В същото време в помещение за преглед на животни видимо последните години там не е стъпвало и едно животно“, казва Лена Бориславова.

Засега няма доказателства дали и на кого точно е посредничил човекът, описан в сигнала до ДАНС за подкуп към шефа на Агенцията по храните.