Лечебните заведения в Стара Загора обединяват усилия срещу коронавируса в общ COVID център, съобщава bTV.

Предлага се към него да се насочват всички пациенти, които се нуждаят от лечение, и усилията на всички специалисти да бъдат сложени на едно място.

Предвижда се новият COVID център да бъде обособен в сградата на бившия акушеро-гинекологичен комплекс в града, който в момента не функционира. Идеята е консорциумът да бъде мястото, където на всеки човек със симптоми да бъде направенпреглед, за да се прецени дали има нужда от хоспитализация.

Предложението е на Иван Колев - прокурист в една от болниците в града. Той обясни, че апаратура и лекарски специалисти могат да дойдат от различни места в тази структура.

От три седмици в Университетската болница в Стара Загора работи изнесен кабинет за консултации и диагностика на заразени с COVID-19.

В УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в града работят два кабинета за изследване за COVID-19 с PCR тест и с бърз антигенен тест. Те са разположени съответно на източния вход на болничния комплекс, до източната бариера, където се извършват и двата вида изследвания, и на територията на Спешното отделение в обособен за целта кабинет - "филтър", в който се извършват само антигенни бързи тестове.

В кабинета за PCR изследванебързи тестове ще бъдат извършвани от 12.30 до 15.30 часа.

От днес болницата разкрива още 25 легла за лечение на пациенти с коронавирус.