Очаква се през следващото лято да бъде изградена фериботна връзка между Тутракан и румънския град Олтеница. Това съобщи за БТА кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, след среща с румънския си колега Милеску Костинел.

Договорихме се до три месеца да започне изграждането на инфраструктурата за самия ферибот, каза Стефанов. Уточнихме и мястото, което ще бъде пристан от тяхна страна, нашето място също е определено. Разбрахме, че „препъни камъчето“ в реализирането на ферибота Тутракан – Олтеница е именно инфраструктурата, защото нямат обход, по който да минават транспортните средства, за да се качат на ферибота. Това обаче вече го имат като работен проект и като финансиране.

Ние като община ще участваме с терена, който ще бъде като апортна вноска, а инфраструктурата и фериботът ще бъдат изградени от частни лица “, каза кметът Димитър Стефанов.

Съоръжението ще превозва леки коли, автобуси и микробуси, и камиони до 12 тона. Очаква се фериботът да улесни овощарите и рибарите от Тутракан, които изнасят продукцията си основно в Букурещ, както и да увеличи броят на туристите от Румъния и Украйна.