Глоба до 5000 лева грози собствениците на рушаща се стара сграда в центъра на Пловдив. Причината е, че вече два месеца те не са предприели никакви мерки за обезопасяване на сградата. Така тяхната собственост продължава не само да загрозява центъра на Пловдив, но е и опасна за хората преминаващи покрай нея.

Някои от вас вероятно са минавали покрай съсипаното здание, намиращо се на улица „Йоаким Груев” 32. Точно срещу него е сградата на Областната дирекция на МВР в Пловдив. Въпреки това получихме сигнали, че в старата разбита сграда, без свян от полицаите, понякога се размотават наркомани и бездомници. По-рисковият елемент в случая е рушащата се фасада. Както TrafficNews.bg вече ви информира, части от мазилката са се отлепили и могат във всеки един момент да се стоварят върху главата на някои нищо неподозиращ минувач. Същото важи и за терасата, парчета от която могат да се озоват на паважа или върху някой пешеходец.

Общинските власти са наясно с проблема от вече няколко месеца. Още на 1 март собствениците – едно юридическо и две физически лица, са поискали специалисти да огледат сградата и да се потвърди, че тя е изгоряла, за да бъде намалена нейната данъчна оценка. След огледа е проведена среща между хора от администрацията на район "Централен" със собствениците или техни представители, които тогава са подписали декларация, че до един месец ще започнат обезопасяване, а след това ще представят в кметството на района проект за възстановяването на сградата.

Последвал е още един оглед от страна на общинските власти и е установено, че собствениците не са спазили написаното в декларацията – за обезопасяване на сградата не са били взети никакви мерки. След огледа е направен констативен протокол, че поетите ангажименти не са били изпълнени.

И така стигаме до миналата седмица, когато кметът на район Централен Георги Стаменов е изпратил писмо до собствениците. В срок от 10 дни след получаване на писмото те трябва да обезопасят сградата, а в срок от 2 месеца да входират проект за нейния цялостен ремонт. В противен случай ги грози глоба. Кметът на района вече е решил, че ако собствениците отново не изпълнят ангажимента си глобата ще бъде с максималния допустим по закон размер – 5000 лева.

Така сега зависи от собствениците на имота дали ще направят нещо за неговото обезопасяване или ще оставят порутената сграда да стои като черно петно в центъра на Пловдив. Което пък ще им струва дори повече от нейното обезопасяване.

TrafficNews.bg ще продължи да следи случая.

Вижте още по темата във ВИДЕОТО:

Още от TRAFFIC TV гледайте ТУК

TrafficNews.bg