Лекарите по дентална медицина в Пловдив поискаха да бъдат включени приоритетно в тестването за COVID-19. Това става ясно от писмо на Регионалната колегия на Българския зъболекарски съюз до Областния кризисен щаб и кмета на Пловдив. Основният мотив е, че денталните спецалисти са в категорията "високо рискова група" от първа линия на контакт с коронавирус инфекцията.

В Пловдив и областта работят 1400 стоматолози. В писмото се те обясняват, че работят в изключително трудни условия с висок риск към собственото им здраве и здравето на пациентите, нуждаещи се от дентално лечение.

„Искам да акцентирам вашето внимание върху факта, че единствените медицински специалисти, които сами се погрижиха за осигуряване на лични предпазни средства и санитарно-дезинфекционни материали, бяха именно денталните лекари от Пловдив и областта. Ние не получихме подкрепа от институциите. Независимо от огромните затруднения за нашата лечебна дейност, съсловната организация та РК на БЗС-Пловдив първа показа съпричастност към кризисния щаб в града. В отворено писмо до обществеността на Пловдив обявихме готовността си да окажем доброволческа помощ на всяко лечебно звено, работещо с лечението на коронавирус заболяване. Потвърдихме го и днес”, се посочва в писмото, подписано от председателя на Регионална колегия д-р Трифон Антонов.

В него се напомня също, че министърът на здравеопазването разреши плановите консултации, лечебната дейност, включително и денталната, което пък крие риск за пловдивските лекари. Затова те настояват да бъдат тествани за коронавирус.