Близо 500 000 лева на годишна база в бюджета ще трябва да осигури кметът Здравко Димитров заради новите възнаграждения на общинските съветници.  Днес те си вдигнаха заплатите почти двойно, като прекараха решението през новия правилник за дейността на Общинския съвет. Размерът на новите възнаграждения въобще не бе коментиран, като само от БСП казаха, че няма да подкрепят точката заради рязкото вдигане на заплатите. Така предложението за нов правилник мина с 36 гласа „За”, 6 „Въздържали се” и 1 „против” в лицето на Костадин Гаров.

„Те си ги гласуват, така са си преценили, така си оценяват техния труд. Ще осигурим парите”, каза кметът Здравко Димитров, чиято заплата бе вдигната през март от на 3350 лева.

Ефектът на доминото за парите на общинарите дойде с вдигането на парите председателя Александър Държиков, който вече ще взима 80% от кметското възнаграждения. Досега неговата заплата бе бетонирана  на 1350 лева, а след промяната тя стана 2650 лева. Промяна ще има и за общинските съветници.

Досега те взимаха по 269 лева за една сесия и по 26 лева за участие в комисия, а представителните разходи за приемни,ток, гориво и т.н. са на обща стойност около 700 лева. Всеки месец, без летния има по две сесии на месец, като така общинарите си докарваха около 1300 лева.  Парите се смятаха отново на база на заплатата на председателя на общинския съвет – по 20% за една сесия, 2% за комисия и до 50% за представителни разходи.

В новия правилник е записано, че всеки един от останалите 50 общински съветници ще взима по 15% от заплатата на шефа на местния парламент за всяка сесия, 2% за комисия и 40% за разходи, свързани с работата му в ОбС.

Цифрово това означава, че общинските съветници ще взимат по 400 лева за една сесия, която трае няколко часа,  52 лева за комисия, която трае по-малко, като ще имат до 1060 лева за представителни разходи.

Обичайно всеки месец има по две сесии на местния парламент, а всеки общински съветник участва в по две комисии. Ако той е стриктен при посещенията си, той ще взима по 1008 лева за месеца заплата и още 1060 лева за разходи, които може да осребрява с фактури за офис консумативи , гориво, помещения под наем и други.  Така общо общинарите ще взимат над 2000 лева заплати.  

На практика бащиците на града ще взимат пари почти колкото районните кметове и повече от почти всички общински експерти и директори, които са ангажирани ежедневно с функционирането на Община Пловдив.  Самите общински съветници нямат никакъв ангажимент, освен да участват на сесии и да гласуват – основно по съвест.

Решението на общинските съветници автоматично ще вдигнат и заплатата на омбудсмана. Борислав Стаматов, който е временно изпълняващ вече повече от мандат, в момента взима 80% от заплатата на председателя на Общинския съвет.  Той се разписва всеки месец 1030 лева, а с новото решение, той ще взима по близо 2100 лева.

Така цялото това вдигане на заплатата на председателя на Общинския съвет ще струва около половин милион лева на бюджета на града. Новите заплати влизат в сила от първи септември.