Наред с полицейските акции за контрол, ОДМВР – Пловдив продължава с откритите уроци през летните месеци - във времето, когато децата са навън.

 Освен че е нужно да познават правилата по безопасност, малчуганите трябва да се научат да мислят и действат като участници в движението, а за това ще им помогнат практическите упражнения под формата на игри.

 Не трябва да забравяме, че те са най- уязвими на пътя просто защото са си деца. Опита показва, че могат да познават пътните знаци, теорията на безопасността, може да печелят конкурси по познаване правилата на движение, но в крайна сметка са подвластни на своята детска природа. И когато са увлечени в игра или оживен разговор с приятели, се втурват през улицата, забравили, че трябва да се оглеждат за приближаващи моторни средства.

Играта напълно владее тяхното съзнание. Реакциите им са непредвидими и внезапни. Това е и целта на кампания " Безопасно лято на колела" - да възпитаваме децата да мислят като пълноправни участници в движението и с това да пазим живота им на пътя.