Собственик на таксиметрова компания се оплака от тормоз от лихвар, който от година насам му превърнал живота в кошмар. Красимир Атанасов  разказа пред TrafficNews.bg, че от три години е жертва на Александър Кюркчиев. Последният е служител в Easy Credit и се занимава с отпускането на заеми на корпоративни клиенти.

Двамата се познават от близо 5 години. Те били таксиметрови шофьори и се знаели покрай общата им професия. Финансовите отношения на Атанасов с Кюркчиев възникват през 2012 година. Тогава първият закупува автомобил от кредитния инспектор на лизинг за 10 000 лева. Срокът за изплащането му е до март 2013 година и според бизнесмена той е спазен.

По думите на потърпевшия за една година Кюркчиев взима 10-те хиляди лева за автомобила, но отказа да го прехвърли, с претекст, че първо Атанасов трябва да си изплати кредита към  Easy credit. Самото изплащане на автомобила обаче не е минава през институция, а чрез договор между тях двамата като физически лица.

До 17 юни 2015 година автомобилът е поддържан и стопанисван от Красимир, преди във въпросната нощ Александър да вземе колата.  Причината, която изтъква последният е, че длъжникът му виси с още 3950 лева.

Сумата от 3950 лева е взета от собственика на такситата  в рамките на година в различни месеци и суми – веднъж 1000, друг път по 300 - 400 лева.  Кредитополучателят взимал парите на ръка от  Кюркчиев без бележки или други ордери.  За заема, който не бил обезпечен от институция, в размер на 3950 досега Красимир твърди, че е платил над 12 000 лева. Но те не стигали. Кюркчиев му обяснил, че парите дадени до тук са само за лихвата  и още му дължи парите от главницата.

Единственото доказателство, с което разполага бизнесменът е тефтер, на който са записани сумите колко е взел и върнал. Собственикът на таксиметровата компания, твърди, че има и свидетели, които са виждали как се предавали пари без бележки и ордери.

Запитан от наш репортер защо е взимал по този начин парите и не е сезирал тогава институциите, бизнесменът отговори:

„Парите взети от него ми трябваха за различни неща – веднъж за зъболекар на децата, друг път за ремонт по колите. Знаете как е в това трудно време. Почти всеки ден му връщах по 70 лева”, обясни Атанасов. Той допълни, че след като отказал да му върне въпросната главница, кредитният инспектор започнал да го тормози – изпращал му мутри, заплавал го е, че ще пострада, както той, така и близките му, а  накрая му взел и колата, която била изплатена.

В  автомобила имало редица документи, както на фирмата, така и на шофьора Радослав Крънчев, който работи в компанията. Апарат на таксиметровата компания притежавана от Красимир Атанасов също бил в колата. Според него с касовия апарат Кюркчиев можел сериозно да злоупотреби като навърти нереални разходи на фирмата, за които трябва да се плаща данък.

Красимир Атанасов е пуснал вече две жалби в икономическа полиция и прокуратурата срещу Александър Кюркчиев – едната е за отнетия автомобил, другата за притежанието на фирмено оборудване. Очаква се да се назначи обследване на автомобила за соба собственост, както и проверка за незаконно лихварство от страна на кредитния инспектор.

Репортер на TrafficNews.bg  се свърза с Александър Кюркчиев за коментар.  Първоначално той не пожела да коментира и ни прехвърли към неговия адвокат, след това обаче той се съгласи да говори.

„Нищо не съм давал на ръка  на въпросния човек! Той е този, който се крие. Направете справка в кредитния регистър да видите колко пари той и съпругата му дължат на редица институции и не ги плащат. Талонът за собственост на въпросния автомобил е на мое име”, заяви Кюркчиев.

„В действителност имам кредити за погасяване, но не мога да смогна! Имам два варианта да плащам на институции, които ще ме осъдят, или на хора, които заплашват живота и здравето ми. Принуден съм да плащам на вторите. Взимат ми всичко до стотника, децата са гладни и ходят скъсани. В момента водя преговори с банките и другите кредитори, с тях ще се разбера, но с другите…”, отговори Атанасов.  След това обясни, че част от 70-те лева, които ежедневно давал на кредитния инспектор отивали за погасяването на заема му в Easy credit, или поне така твърдял кредитният му агент.

От Easy credit, в която компания работи Кюркчиев на граждански договор, обясниха, че ако има индикация за неправомерно поведение на техен представител, то те биха могли да вземат отношение едва след предоставяне на конкретна информация, подкрепена с необходимите факти и обстоятелства. Въз основа на тях ще бъде извършена вътрешна проверка, резултатите, от която ще бъдат сведени до знанието на конкретния жалбоподател. Те допълниха още, че ще съдействат изцяло на компетентните органи, ако след проверката им установят нередности или незаконни действия от техния служител.

TrafficNews.bg