Пловдивчани ще плащат с отстъпка от 5% данък сгради и такса „Смет” до 30 юни. Приетият закон от Народното събрание заради извънредното положение, вече е написан и в местните наредби, които са качени на сайта на Община Пловдив. Те ще останат там 14 дни, след което ще влязат за гласуване на сесия на Общинския съвет.

Данъкът върху превозните средства се плаща на две равни вноски: до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която е дължим. На предплатилите до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто.

Освен превеждане на местните наредба за данъци и такси на сесията на Общинския съвет , която ще се проведе на открито, ще бъдат гласувани и други мерки за облекчаване на пловдивчани. За да няма струпване в градския транспорт от началото до края на извънредното положение паркирането в Синя зона ще бъде безплатно.  Постоянните такси за ясли и първите две групи в детските градини от 25 лева също няма да се заплащат.

Паркингите на заведения, които са общинска собственост,  също няма да се таксуват докато те не работят, а също така и тротоарно право до края на годината. Всички концесионни такси за 2019 година се отменят, а през  2020-а ще се плащат пропорционално за времето, в което са работили.

Освободени от патентен данък ще бъдат всички еднолични търговци в срок от 3 месеца до края на май,  ако вече е платен, той ще се счита за месец юни.

Очаква се скоро Община Пловдив да предвиди и втори пакет с мерки, в подкрепа на бизнеса. В същото време се предвижда и стартиране на големите проекти на града. Според Илия Кирчев във времена на криза само публичните финанси могат да генерират растеж.  Парите от спортните и културни събития, които няма да се състоят пък ще отидат за борба с COVID-19.

Общинският съвет в Пловдив ще заседава на открито – приемат антикризисните мерки за бизнесаПремахват постоянната такса към детските заведения – ясли и градини

450 000 лева от спортния календар в Пловдив отиват за борба с COVID-19Все още мислят как да спасят културите събития през следващите три месеца