Амбициозен проект на стойност от 57 млн. лева може да превърне Пловдив в град с осигурено видеонаблюдение на всички основни точки от край до край. Още повече тези пари могат да бъдат осигурени през т.нар. „донорски програми” и да не се плащат от бюджета на града.

Това обяви днес по време на сесията зам.-кметът Анести Тимчев за предложението за членството на Пловдив в „Асоциацията на българските градове и региони”. Именно въпросната асоциация поддържа връзки с подобни сдружения от Европа, мотивира се Тимчев. Въпреки това общинските съветници не подкрепиха това решение. Те поискаха повече конкретика с какво точно ще помогне на Пловдив членуването в асоциацията, чиито членски внос в 0,03 лева на човек от населението или над 11 000 лева на година. След сесията Тимчев каза, че на следващата сесия ще представи по-подробна презентация за дейността на асоциацията и нейните възможности.

Именно проектът за т.нар „Биг Брадър” би могъл да се реализира  през програми, които са свързани с тази асоциация.

Идеята е да се надгради сегашната система за видеонаблюдение. В момента има два центъра, в които има камери – за управление на трафика и в сградата на Общинска охрана. Диапазонът, който са обхванали камерите обаче е твърде малък.

Идеята е да се сложи виденаблюдение по всички невралгични места в Пловдив и обществени места като паркове, спирки, междублокови пространства, които да следят за опазване на общинското имущество, а също така и да помагат при разкриването на престъпление.

От друга страна да се направят и камери, от които кадри да се глобяват водачите, които не спазват правилника за движение и карат с превишена скорост. Това обаче може да бъде възможно едва когато се промени законът, тъй като в момента не е възможно с общински камери да се глобяват нарушителите.