Пловдив се напълни с бълхи, сигнализираха наши читатели. От около месец има истински бум на хапещите гадини навсякъде в града. Гадините не жалят домашни кучета,а дори и деца. TrafficNews.bg се свърза с едни от водещите ветеринари в Пловдив. Те заявиха, че в действителност има бум на бълхите из целия град, който не са виждали от години.

Според тях основният проблем са безстопанствените котки. Според различни данни в Пловдив те са над 10 000, но поради трудността с кастрацията им, те се множат по два пъти в годината. Голям проблем се оказват и хората, които хранят котките пред блоковете. Почти във всеки микрорайон има поне по един „развъдник” на котки, където възрастни хора хранят по 20-30 котки.

 „Нормално е като ги хранят те да стоят на групи и да чакат храната си, а след това да се разплождат безпроблемно”, обясниха ветлекарите пред наш репортер.  Според тях общинският зооветеринарен комплекс не може да смогне на кастрацията на котки, още повече, че те трудно се хващат.

Хапещите насекоми са плъзнали по градинки, детски и кучешки площадки. Ветеринарите напомнят, че всеки месец домашните любимци трябва да се обезпаразитяват или с пипети, или да се взимат каишки против бълхи и кърлежи.  Те препоръчват на хората да се проверяват след разходки и припомнят, че пъпките от бълхи са по-ситни от тези при комарите.

TrafficNews.bg