Пловдивчани не се отказаха от неделната инициатива да играят хоро в центъра на града. И днес стотици от Пловдив и съседни градове, за пореден път тропнаха на площада, напук на общински наредби.

TrafficNews.bg припомня, че любителите на народните танци изиграха тихо хоро без съпровод, след като получиха забрана да танцуват в Цар-Симеоновата градина. Тихото хоро е протестна реакция срещу опита на общината в Града на тепетата да прекрати спонтанното веселие, организирано всяка неделя от година и половина насам.

Дни след като Община Пловдив забрани неделното хоро в Цар-Симеоновата градина, пловдивчани организираха своеобразен протест срещу забраната. Те се събраха на централния площад в града и извиха мълчаливо хоро. Без музика, хората се хванаха за ръце и изиграха народния танц все едно 100 гайди свирят в този момент.

По този начин те изразиха недоволството си. Новината за забраната предизвика ответна реакция сред привържениците на неформалната идея, наричана „Хора за хората”.

Според тях решението на местната власт в Европейската столица на културата е опит да се спре възраждането на българския обичай.

Граждани дори попитаха защо се забранява хорото, а силната музика от заведенията в градината и шумните ромски сватба не се контролират от органите на местната власт. Засега отговори на тези въпроси не са получени.

Голямото хоро, което те кара да настръхнеш, когато го видиш на живо, започна точно в 18 часа. 

TrafficNews.bg