Пламен Узунов ще напусне ареста под гаранция от 20 000 лв. Пламен Бобоков пък излиза на свобода срещу 1 млн. лева гаранция, съобщиха от прокуратурата. По-рано днес на двамата е било предявено обвинение  за  участие  в  престъпен  сговор,   с  цел  осъществяване на  търговия с влияние и длъжностни престъпления. 

Наред с това Пламен Бобоков и Пламен Узунов са обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие.

Според прокуратурата Узунов е нарушил служебните си задължения 21 пъти в периода от 8 май до 28 август 2019-та година с цел да набави облаги на Бобоков. Това е довело до разгласяване на секретна информация, уронване на имиджа на Президентската институция и заплаха за националната сигурност.

Спрямо обвиняемите са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“, като за  Пламен Бобоков тя е в размер на 1 000 000  лв., а за  Пламен Узунов - 20 000 лева. Наложена им е и забрана да напускат пределите на страната. 

Досъдебното производство, по което двамата са привлечени като обвиняеми, е образувано по отделени  материали  от  делото  за  незаконния  внос  на  боклук. Припомняме, че по него  за  участие  в  организирана  престъпна  група  са  обвинени  братя  Бобокови и  бившият зам.-министър на екологията и водите Красимир Живков.