Зеленият сертификат у нас ще отпадне, ако са изпълнени две важни условия. Едното е да се достигне 60% ваксинация на населението с две дози. Другото условие е заетостта на интензивните легла за COVID болни да падне под 5%.

Това съобщи премиерът Кирил Петков по време на извънреден брифинг заедно със здравния министър Асена Сербезова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Това е предложение, което ще бъде дискутирано в следващите дни. Ако поредна вълна вдигне риска за здравната система, отново ще въведем зеления сертификат”, допълни премиерът.

"Започваме да управляваме COVID кризата на базата на модели", каза премиерът Петков.

Той обясни, че първоначално заложените шест клъстера, на които беше разделена страната, стават пет. Идеята е във всяка област да има голямо лечебно заведение, което да обслужва пациентите с COVID-19. Също така петте области покриват петте медицински университета в страната. 

Предвижда се областите с малък брой на интензивни легла да могат да прехвърлят интензивните случаи към други области. 

Към момента най-сериозна е ситуацията в клъстери 1 и 5. В първия влизат София-град, София-област и Благоевград, а в петия - Ямбол. На тези места нивото на заболеваемост е доста високо.  Прогнозата е, че до 5 дни те ще влязат в Етап 3 от Националния план за справяне с пандемията. Останалите области у нас ще останат в Етап 2 и там няма да се налагат допълнителни мерки.

От утре всеки ще може да вижда картата на сайта coronavirus.bg. 

Доц. Кунчев допълни, че до края на февруари очаква петата върна на COVID-19 да започне да отслабва. Той коментира също, че навият вариант Омикрон засяга повече деца. На този етап по броя на заетите педиатрични интензивни легла обаче не се наблюдава да протича по-тежко.

И допълни, че най-важна е ваксинацията. Защото 95% от умиращите са неваксинирани.